M-am născut într-un oraș mare. Într-o zi, părinții mei se pregăteau să meargă la nunta prietenilor noștri de familie. Îmi amintesc bine acea zi când mama și tata s-au îmbrăcat frumos, au cumpărat un buchet mare de flori și s-au pornit la tinerii căsătoriți. Eu și sora mea tot eram pe acolo. Ieșind din casă, mama și tata s-au uitat la mine foarte ciudat și mi-au vorbit ca pentru ultima oară. Tata m-a îmbrățișat ca niciodată. Ne-am urcat în mașină și ne-am pornit la drum. Mi-am amintit cu frică cum mama a strigat: Doamne, salvează-mi copiii. Da, am nimerit într-un accident groaznic. Din păcate, mama, tata și sora mea au murit. Sunt singurul care a supraviețuit în urma acestui accident teribil. Aveam doar zece ani pe-atunci.
Am ramas singur. Nu am avut rude. Părinții mei erau orfani. Mama a fost crescută la orfelinat, iar tata fusese adoptat. Din păcate oamenii care l-au adoptat au fost incapabili și l-au adus înapoi la casa de copii. Mi-a fost foarte frică, nu am vrut să am aceeași soartă ca și părinții mei, dar am înțeles că nu am încotro. Serviciul de tutelă m-au dus la orfelinat. Acolo plângeam în fiecare noapte. Nu-mi plăcea deloc. Copiii erau foarte obraznici, cruzi, cu un caracter teribil. Așa și nu mi-am făcut prieteni acolo.
Odată au vrut să-și bată joc de mine și mi-au turnat în farfuria cu borș pastă de dinți. A fost într-adevăr scârbos. Credeam că era smântână, dar s-a dovedit că nu. Singura care m-a protejat a fost Dna Olga, educatoarea noastră. M-a iubit foarte mult și m-a tratat cumva cu blândețe ca pe copilul ei. Vocea ei chiar semăna cu cea mamei mele. O iubeam foarte mult. Ea mereu mă proteja, și avea grijă să nu mă aleg cu pedepse mari. Ziua în care am fost batjocorit atât de crunt, nici ea nu a ratat-o. S-a apropiat de copii și i-a întrebat:
– Cine a făcut-o?
Toți tăceau.
Toți cei cu care am stat la aceeași masă, au fost chemați la directorul orfelinatului, dar nimeni nu a recunoscut fapta. Prin urmare, directorul i-a pedepsit pe toți.
Hărțuirea mea nu s-a oprit aici.
A venit ziua când a trebuit să părăsesc presupusa mea casă. Sincer să fiu, m-am bucurat foarte mult. Singura căreia i-am dus lipsa în tot acest timp a fost Dna Olga. Chiar îmi era dor de ea.
Când am plecat de la orfelinat, primul lucru pe care am decis să-l fac a fost să merg la mormântul rudelor mele. Am stat multă vreme acolo, plângând, amintindu-mi cât de bine am trăit, dar mi-am dat seama că nu-i mai pot întoarce și că trebuie să trăiesc cumva mai departe. La mormânt l-am întâlnit pe prietenul tatălui meu, nea Ion. A venit să-și viziteze mama, care murise de curând. Nea Ion s-a bucurat să mă vadă. Am început să vorbim, el mi-a povestit despre viața lui, iar eu i-am spus despre mine.
Am duscutat atât de mult încât deja se făcuse noapte. Am stat și m-am gândit că nici nu am unde merge. Nea Ion părea să-mi citească gândurile. Acesta m-a invitat să dorm la el. Avea o casă frumoasă cu trei etaje, cu toate facilitățile. Locuia împreună cu soția și fiul său. Am fost găzduit într-o cameră separată. M-au hrănit, iar eu am fost foarte bucuros de toate acestea. Dimineața l-am auzit pe nea Ion vorbind cu soția lui. El ii spunea:
-Aura, nu te deranjează dacă Maxim va rămâne la noi pe-o vreme, e într-o situație dificilă, nu are nici trai, nici job. Îi voi oferi un loc de muncă la noi la service să repare mașinile. Tocmai căutam o persoană deșteaptă și de încredere. Lui încă din copilărie i-au plăcut mașinile.
Aura a spus că nu o deranjează. Când m-am dus la bucătărie, nea Ion mi-a propus să rămân la ei cu traiul și mi-a propus un loc muncă. Am fost de acord fără să mă gândesc mult. Totuși, nu aveam încotro. Măcar voi avea un job și o locuință gratuită. A trecut o lună, m-am obișnuit cu serviciul. Am cunoscut băieții care lucrau acolo. Apropo, erau chiar de treabă.
Dar din anumite motive nu am putut găsi un limbaj comun cu fiul lui nea Ion, el mă certa de fiecare dată, mă numea orfan și îmi spunea că nu mai am mult de locuit aici. Nu înțeleg ce i-am făcut. Când am avut o zi liberă, m-am hotărât să dorm bine ca să-mi recapăt puterile. Și deodată, aud un țipăt groaznic. A strigat Dna Aura, soția lui nea Ion.
– A dispărut, a dispărut! – striga femeia.
Toată lumea a fugit la sufragerie. Se pare că a dispărut broșa ei de aur. A moștenit-o de la străbunica ei. Și deodată a apărut Mihai, fiul lor. Acesta a spus că eu am furat-o și s-a oferit să-mi percheziționeze camera. Am fost foarte supărat, pentru că sunt sigur că nu am furat nimic. Dar Mihai știa mai bine decât mine. Toți s-au dus să-mi cerceteze camera și apoi l-am auzit pe unchiul Ion vorbind cu glas tare:
– Iată broşa ta, s-a găsit.
Era evident că Mihai a pus-o la cale. Dar nu avea rost să mi justific acțiunile. Nea Ion a ieșit din camera mea și a strigat să nu mă mai vadă în casa lui. Gen, a adăpostit un vagabond de la orfelinat și a îndrăznit să-i jefuiască soția.
Mi-am făcut bagajele și am părăsit casa, mulțumindu-le că mi-au permis să trăiesc la ei.
E bine că acum știu să repar mașinile. Am învățat atâtea lucruri încât nu mi-a luat mult timp să-mi caut un loc de muncă. Am fost din nou la service și directorul m-a angajat imediat din prima zi. Câștigam bine, așa că am reușit să închiriez un apartament cu o cameră. Trăiam într-o rutină. Dar într-o zi am zărit o bunică stând pe o bancă. Femeia se sufoca. Fără să stau pe gânduri, m-am apropiat de ea și am chemat o ambulanță. Era, de fapt, Dna Olga. Am recunoscut-o imediat. Totuși, se simțea rău și nu m-a văzut. A fost luată rapid de o ambulanță iar eu am fugit la muncă. Săptămâna trecută mergeam din nou la service și iarăși pe banca aceea stătea Dna Olga. M-am apropiat de ea și am salutat-o. Mi-a spus că m-a recunoscut când am chemat ambulanța, dar i-a fost greu să vorbească.
Am stat un pic de vorbă, mi-a spus că deja s-a pensionat și stă acasă. Iar nepoata ei are grijă de ea. Eu i-am zis că mă grăbesc la muncă.
Dna Olga mi-a propus să vin la ea la ceai să mai discutăm, să ne mai reamintim de toate. Am acceptat cu mare drag.
Tocmai am avut o zi liberă și am cumpărat un tort frumos și gustos. M-am pornit cu el la educatoarea mea. Când am bătut la ușă, mi-a deschis nepoata ei.
Mi-a plăcut foarte mult de ea. Am stat mult timp râzând, povestind istorioare amuzante și spunând cine și cu ce se ocupă. Când se făcuse seară am hotărât să merg acasă pentru că Dna Olga era deja bătrână și se simțea probabil obosită. Când m-am ridicat de la masă, doamna a spus:
– Ana, petrece oaspetele. Ana m-a condus până în stradă. Nu am vrut să pierd ocazia și i-am propus să ne plimbăm prin oraș, să mergem la o cafea. Fata a fost de acord. Am mers la așa-zisa prima întâlnire. Mai apoi i-am propus să devină iubita mea. Ana m-a chinuit mult timp cu un răspuns, dar în cele din urmă, a fost de acord. Acum sunt un bărbat de succes, am o soție și o fiică frumoasă. Sunt foarte norocos că viața mi-a dăruit astfel de oameni minunați.